Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

På gång

Två spännande aktiviteter för skolan händer i höst! September: ForskarFredag/ "Låna en forskare". Oktober: Digital@idag.

ForskarFredag

Vad: vill du veta hur en rymdstorm ser ut på jorden? Eller vill du veta hur man forskar om näthat? Detta och mycket mera kan du ta reda på genom att "Låna en forskare"! Forskare från Umeå universitet och SLU Umeå är redo att möta din klass! Det finns forskare från alla vetenskaper och för alla årskurser. Bokningen öppnar den 23 augusti, men du kan se urvalet redan nu. En del forskare kommer ut till din klass, andra möter du enkelt via Zoom eller annat digitalt verktyg. Du får direktkontakt med forskaren och kan bestämma detaljerna med henne eller honom.

När: bokningen öppnar den 23 augusti. Du kan Låna en forskare under vecka 38, beroende av vilken forskare du väljer.

Målgrupp: F-klass, grundskola och gymnasium

 

Digital@idag

Vad: med datorn som verktyg kan man skapa otrolig grafik och animationer som till exempel levande dinosaurier, eldsprutande monster och explosioner. Men, vilka skapar egentligen det där magiska? Och, hur går det till, egentligen?

Det digitala utbudet är en del av Digitalidag – en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Målet är att inspirera alla till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen. I år vill vi ta tillfället i akt att låta elever upptäcka, undersöka och inspireras av digitaliseringen bakom spel och film genom att rikta ljuset mot visuella effekter.

När: den 15 oktober lanseras ett digitalt material om visuella effekter (VFX) som du och din skolklass kan ta del av för att upptäcka ämnet i ditt eget klassrum, när du vill.

Målgrupp: årskurs 4-9