Curiosum är värd för Nobelmuseets utställning om nobelpris. Kom och lär mer om pristagarnas insatser för mänsklighetens största nytta, Alfred Nobels önskan om en bättre värld.
Mänsklighetens största nytta – om hållbar utveckling.
Hur kan världen bli bättre? Vilken betydelse har vetenskap och fredsarbete i arbetet med de globala hållbarhetsmålen? Vad kan världens ledare göra? Vi diskuterar dessa frågor med utgångspunkt i Nobelmuseets utställning Mänsklighetens största nytta. För att besöket ska bli så bra som möjligt rekommenderar vi att eleverna är förberedda på besökets innehåll, se vårt förslag på aktivitet att göra före besöket.
Programmet är utvecklat av Nobelmuseet.
Info för bokning
Ämnesinnehåll: Hållbar utveckling, svenska, historia
Årskurs: åk 8 och gy
Max antal: 20 elever, lärare ansvarar för gruppen
Tid: 90 minuter.
Buss ingår till och från besöket för de kommunala skolorna i Umeå kommun. OBS! Bussbokningen görs av ansvarig lärare direkt till bussbolaget. Mer information kommer i bokningsbekräftelsen.
Några dagar innan ert bokade besök kommer Curiosum ringa eller mejla läraren för att berätta om temat och ge möjlighet att informera om särskilda behov i gruppen.
OBS! Endast ett besök per klass och läsår!
Temat är indelat i två delar:
Del 1 - Gemensam genomgång
Med utgångspunkt i Alfred Nobels testamente och hans vilja att belöna människor som gjort mänsklighetens den största nyttan pratar vi om vilka utmaningar vi människor har idag. Vi berättar kort om utställningen och att eleverna så småningom kommer att få fundera på betydelsen av några Nobelprisbelönade insatser genom att jobba med en uppgift i utställningen. Vi pratar om vad de globala hållbarhetsmålen är, vem som formulerat dem och varför de finns. Vi talar också om Malala Yousafzai och tittar på en del av det tal hon höll i FN.
Del 2 - Grupparbete
Gruppvis får eleverna fundera på om Malalas insats påverkar möjligheten att uppnå några av de globala hållbarhetsmålen. I utställningen får varje grupp välja en Nobelprisbelönad insats inom ett tilldelat temaområde och fundera på vilka av de globala målen som påverkas av insatsen.
Temaområdena är:
Rädda liv
Mätta mänskligheten
Skydda planeten
Sammankoppla världen
Förutom utställningstexten får de också lyssna på en intervju och förbereda en kort redovisning. Besöket avslutas med att eleverna gruppvis skriver ett tal utifrån en mall och får hålla sina tal riktade till FN:s generalförsamling. Övriga klassen återkopplar med positiv feedback.
Mål och syfte med programmet:
Skolprogrammet ska:
Mänsklighetens största nytta relateras till läroplanen för LGR11
Övergripande mål och riktlinjer
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola