"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 16-19
Huvudmenyn dold.

Historik EJ PUBLICERAD

I Curiosum är det mycket som händer

Curiosum är ett science center, ett besöksmål och en del av Umeå universitet. Det är beläget på Konstnärligt campus intill Umeälven. Här möts barnfamiljer, skola, forskare, studenter, och näringsliv för att utforska vetenskap och teknik.

Här finns en domteater med ..., interaktiva utställningar, öppna verkstäder utrustade med digital produktionsteknik och experimentlabb.

Miljön genomsyras av ... [Byt ut: ett normkritiskt perspektiv, ett strategiskt och aktivt arbete för mångfald,  tillgänglighet och lika villkor].

 

Den kupolformade domteatern erbjuder  upplevelser utöver det vanliga

XXX

 

Husets historia

Den praktfulla tegelbyggnaden ritades av den norske ingenjören Alf Prydz, fasaden med sina dekorativa element utformades av arkitekten Sigge Cronstedt, och huset uppfördes 1909 av Scharinska firman. Curiosum användes ursprungligen för mekanisk pappersmassaframställning, och var Umeå stads första större industri. Efter att massaverksamheten lades ned på 1950-talet användes byggnaden till diverse verkstadslokaler.

År 1986 byggdes den om för att rymma Konsthögskolan vid Umeå universitet. I samband med en utbyggnad av Konstnärligt campus skapades Sliperiet, en innovationsmiljö för samverkan mellan universitet, näringsliv och kreatörer, som invigdes i september 2014.

År 2018 inleddes en om- och tillbyggnad av lokalerna för att göra plats för Curiosum, ett science center och nytt besöksmål i Umeå kring vetenskap och teknik. En domteater för planetarieföreställningar och andra omslutande visuella upplevelser, blev ett nytt komplement till huset. Bygget möjliggjordes genom en donation från Knut och Alice Wallenberg i samband med det nationella Wisdome projektet. Wisdome är en nationell satsning på digitala labb och lärmiljöer i världsklass där fem av Sveriges ledande science center samverkar. 

År 2020 var byggnationerna klara och Curiosum öppnade verksamheten för allmänheten i en liten och covid-19 anpassad skala. 

Senast uppdaterad: 2020-10-12