"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Reiko Iwaoka

Reiko Iwaoka kommer från Japan, bor i Umeå med man och barn och pluggar pedagogik vid Umeå universitet. Hon har bott i Sverige i sex år och jobbar som besöksvärd på halvtid på Curiosum.

Hur blev du intresserad av teknik?

– En av mina lärare på mitt universitet i Japan forskade på kosmiska neutriner och jag tog hans klasser. Han föreläste på olika universitet i Japan och bjöd studentgrupper till sitt forskningscentrum. På så sätt blev jag intresserade av teknik och utbildade mig så småningom till radioingenjör.

Hur hamnade du i Umeå?

– Det var kärleken som förde mig hit. Genom mitt jobb som radioingenjör träffade jag en svensk kille från Västerbotten som jobbade med ett instrument till en rymdsatellit och tycke uppstod.

Vad är bäst med stan?

– Att experimentera på Curiosum så klart! Jag försöker verkligen att dela min entusiasm med våra besökare! Förresten så tycker jag att hela livet är ett roligt experiment!  

Berätta om skillnader mellan Japan och Sverige?

– Jag bodde i Yokohama som är en stor hamnstad och Japans näst största stad med nära fyra miljoner invånare. Jag har också bott i Tokyo. Här i Sverige bryr man inte så mycket om bussen eller tåget inte kommer precis tid. I Japan meddelar lokföraren om tåget blir sent. Till exempel: ”Förlåt vi kommer bli 30 sekunder sena” eller ”bussen kommer att bli tre minuter sen. Vi ber om ursäkt”. Efter att ha anpassat mig till Sverige uppskattar jag nu att bussen verkligen kommer.

Snabba fakta om Reiko:

Mig med 3 ord:  Positiv men blyg

Favoritämne i skolan: Fysik

Fritidsintressen: Resa och läsa

Läser: “How to make a spaceship” och ”The paradise of frogs”

Spelar: Big Farm med mina barn

Lyssnar på: Metal. Punk. Fado. Classic. Opera. Rock Folkmusik

Saknar mest från Japan: Mina familj och kompisar

Favoritcitat: ”Låt ditt leende förändra världen men låt inte världen förändra ditt leende”

Senast uppdaterad: 2022-02-22