"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Besöksvärd Jonas ”Billy” Bergmansson

Musikintresserade Jonas ”Billy” Bergmansson kommer från Sundsvall och pluggar till högskoleingenjör i maskinteknik vid Umeå universitet. Han har jobbat som besöksvärd på Curiosum science center i ett och ett halvt år.

Det vi alla undrar, varför kallas du Billy?

– Under min första termin i Umeå så gick jag med i en studentförening där det redan fanns en Jonas, så de tyckte att jag skulle kallas något annat. Jag spelade kontrabas i ett Rockabilly-band då, och brukade ofta äta Billy’s Pan Pizza, så de gav mig smeknamnet Billy.

Hur är det att jobba på Curiosum?

– Det passar mig jättebra! Jag älskar att förklara matematik och olika vetenskapliga fenomen och gillar att träffa människor. Speciellt roligt är det att visa något för barn, de är oftast supernyfikna och tycker allt är coolt!

Varför ska jag besöka Curiosum?

– Vi har helt grymma besöksvärdar, vår domteater och laborationssalar är superfina och det finns massor av spännande saker att göra.

Vilka är dina fritidsintressen?

– Spela musik! Mitt huvudinstrument är bas, men jag spelar även gitarr, munspel, klarinett och ocarina med mera. Musikinstrument får man aldrig för många av enligt mig. Jag spelar elbas i Umeås studentorkester Snösvänget, där jag också är ordförande, så det tar upp rätt mycket av min fritid.

Det finns en hel liten subkultur med studentorkestrar på Sveriges högskolor och universitet, man kan åka och hälsa på varandra och träffa en massa härliga personligheter. En gång började jag faktiskt prata helt spontant med en besökare på Curiosum som visade sig ha spelat i KTH’s studentorkester PromenadorQuestern. Det var oväntat men kul.

Vad är roligast med att plugga på universitet?

– När det känns som att man får nya insikter om hur världen funkar.

Vilka är dina framtidsplaner? Ville du alltid bli ingenjör?

–  Nja, när jag var liten ville jag bli brandman, för jag tyckte att eld var coolt. Jag trodde att om man blev brandman så fick man elda, haha. I skolan var matematik och naturvetenskap mina favoritämnen, och jag drömde om att bli uppfinnare. Jag började plugga på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik i Umeå, men bytte sen till maskinteknik, vilket jag tycker känns bra.

Just nu hoppas jag på ett framtida yrke som teknikutvecklare på något coolt företag, men har inte helt släppt tanken på att bli musiker. Får man drömma stort så skulle jag vilja bo i ett eget slott någonstans i Sverige, men ett lagom stort hus i Sundsvall vore inte fel heller.

Vad gör du en vanlig söndag?

– Jobbar på Curiosum på dagen? Om jag umgås med flickvännen på kvällen så lagar vi någon intressant vegansk mat och kanske kollar på en film. Om jag är själv tränar jag lite bas eller klarinett eller tittar på videor på Youtube som har med musik eller vetenskap att göra.

Korta fakta om Jonas ”Billy”:

Mig med tre ord: Uppfinningsrik. Leende. Pratglad

Umeå med tre ord: Mysigt. Kallt. Nära

Lyssnar på: Jazz, rockabilly, hårdrock, indie och experimentell musik

Läser: Haunted av Chuck Palahniuk

Streamar: The disastrous life of Saiki K

Spelar: Gärna gamla Zelda-spel, alla sorters sällskapsspel

Pratar gärna om: Filosofi, politik och sjuka historier från verkligheten

På sociala medier: Postar matbilder med tillhörande recept och diskuterar musikteori

Favoritcitat: "Alla generaliseringar är fel" - Tage Danielsson

Senast uppdaterad: 2022-01-31