"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Maia Toots

Maia Toots pluggar på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet. Hon började som besöksvärd på Curiosum hösten 2021 och tycker att det är ett otroligt kul jobb.

Varför jobbar du på Curiosum?

– Jag hängde mycket på Umevatoriet i Umeå som barn och fick därmed en kärlek till astronomi och domteatern. Det känns rätt att försöka inspirera andra på Curiosum som Umevatoriet inspirerade mig. 

– Det är superkul att jobba med barn! Som en av mina kollegor sa, så är barn som en helt annan art. De tänker så annorlunda på saker än vad man själv gör vilket är jätteintressant och lärorikt.

Vad är på gång på Curiosum?

– Det är så kul att få utmana sin hjärna och Curiosum har ”oändligt” med pussel och pyssel för att göra detta! Det händer hela tiden roliga saker på Curiosum. Extra roligt tyckte jag det var när vi fick testa space escape. Det är ett spel med ett scenario från den verkliga historien om Apollo 13, en av månfärderna. Deltagarna som är besättningen på denna expedition har som mål att ta sig hem till jorden genom att under tidspress försöka klara sex olika uppdrag. Varje uppdrag resulterar i en kod som behövs för att ta sig ut.

Vilken är den coolaste forskaren?

– Jag tror inte riktigt jag har bara en favorit. Marie Curie är ju cool, hon är en riktig milstolpe för tjejer inom vetenskap. Einstein är också bara mindblowing hur mycket han hann komma på. Jag lägger också in Nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier som vi just nu har en liten utställning om här på Curiosum, he he. 

Snabba fakta om Maia:

Intressen: Innebandy, fotboll, slalom
Umeå med tre ord: Mysig, snäll, litet
Gillar: Lösa sudoku
Ogillar: Laga mat och andra hushållssysslor
Läser: ”Lord of The Rings: the fellowship of the ring” och ”Steve Jobs” av Walter Isaacson
Streamar: The Big Bang Theory
Ville bli när jag var liten: Popcornstjärna (tror jag menade popstjärna)
Sociala medier: Försöker avvänja mig, men kan sitta i två timmar och scrolla igenom TikTok
Lyssnar på: Pop på BBC Radio 1
Bästa söndagshänget: Kolla fotboll hemma i Röbäck med pappa. Om jag inte är på Curiosum såklart 😊

Senast uppdaterad: 2022-03-18