ForskarFredag 2022

Den 30 september firar vi ForskarFredag på Curiosum! Under fredagskvällen fyller vi huset med forskarfredagsmys, så kom och möt spännande forskare! Program kommer senare. För skolan finns det populära "Låna en forskare" där du kan boka en forskare att besöka dig i klassrummet.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival! Eventet sker under samma datum i hela EU, och i Sverige deltar ett trettiotal orter. Vi arbetar under devisen "forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!".

Under måndag-torsdag vecka 39 kan skolor boka sin forskare till klassrummen. Länk till utbudet kommer före sommaren, och bokningarna öppnar den 15 augusti.

Fredagen den 30 september kl 16-20 håller Curiosum öppet hus med forskarfredagsmys. Kom och upplev forskning när den är som bäst! Experimentera, interagera, samtala med forskare, samt den oförglömliga kemi-fysikshowen! Program kommer senare. Målgrupp; barnfamiljer och unga vuxna.

Torsdagskvällen den 29 september; ForskarFredag goes Stand up! Vi hoppas kunna göra om succén från ifjol där du möter forskare på det roligast sättet någonsin! Forskare berättar om sig själva och sin forskning i ett ståupp-komedi format. Målgrupp är nyfikna vuxna.

För skola:

Var med och medborgarforska för miljön! Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. Produktion, användning och avfallshantering av plastprodukter leder till miljöeffekter som påverkar både människor, växter och djur. I ForskarFredags massexperiment 2022  – Plastexperimentet – får skolelever vara del av ett forskningsprojekt och bidra till att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.