Öppet idag: 11-16

ForskarFredag 2022

Den 30 september firar vi ForskarFredag på Curiosum! Under fredagskvällen fyller vi huset med forskarfredagsmys, så kom och möt spännande forskare! Torsdagen bjuder på Stand up! För skolan finns det populära "Låna en forskare" där du kan boka en forskare att besöka dig i klassrummet.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival! Eventet sker under samma datum i hela EU, och i Sverige deltar ett trettiotal orter. Vi arbetar under devisen "forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!".

Fredagen den 30 september kl 16-20 håller Curiosum öppet hus med ForskarFredagsmys.

Kom och upplev forskning när den är som bäst! Experimentera, interagera, samtala med forskare, samt se den oförglömliga kemi-fysikshowen! Du kan testa att extrahera DNA, experimentera med densitet och kromatografi, uppleva spindeldjur på nära håll, lära mer om virus och hur luktsinnet fungera och mycket mer spännande forskning!

Forskare från Umeå universitet, SLU Umeå och FOI kommer att stå beredda att visa spännande forskning för er.

Program kommer senare. Målgrupp; barnfamiljer och unga vuxna.

Gratis inträde! Biljetter till fysik-/kemishowen släpps på plats, maxantal 82 personer.

Torsdagskvällen den 29 september kl 18-19.15 "ForskarFredag goes Stand up!"

Vi gör om succén från ifjol där du möter forskare på det roligast sättet någonsin! Modiga och roliga forskare berättar om sig själva och sin forskning i ett ståupp-komedi format. Eventet leds av komikern och skådespelerskan Monica Lindgren som värmer upp era skrattmuskler.

Målgrupp är nyfikna vuxna. Eventet är på engelska

Du kan möta dessa forskare live på Curiosum eller via Youtube.

Biljetter förbokas gratis, länk kommer snart på denna sida!

Under måndag-torsdag vecka 39 kan skolor boka sin forskare till klassrummen. Länk till utbudet kommer snart, och bokningarna öppnar den 15 augusti.

För skola och allmänhet:

Var med och medborgarforska för miljön!

Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. Produktion, användning och avfallshantering av plastprodukter leder till miljöeffekter som påverkar både människor, växter och djur.

I ForskarFredags massexperiment 2022  – Plastexperimentet – får skolelever och allmänhet vara del av ett forskningsprojekt och bidra till att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.

Kontakt Marianne Eik