Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Fascinerande växters dag i Umeå

När: Lördag, 21 maj, klockan 11-15
Var: Curiosum, Konstnärlig campus, Östra Strandgatan 32, Umeå
Fri entré

Vilka växter åt människor för tusen år sedan och hur tillagades deras mat? Hur ser pollen ut som orsakar allergier och hur har växterna vi äter utvecklats över tid? Ta reda på vad som är växternas favoritmat, upptäck deras grannbakterier och -svampar och bli förvånad över hur olika växter kan se ut. Den 21 maj bjuder vi in dig till en dag fylld av olika aktiviteter kring växter och växtforskning. Kom hit och låt dig fascineras!

På Fascinerande växters dag kommer växtforskare att presentera sina favoritväxter, du kan ta en titt på det underjordiska livet i marken och titta på växtrötter och deras svampvänner, testa hur elastiska växter är och göra många fler experiment.

Bonsaisällskapet visar bonsaiträd från våra skogsträd och Arboretum Norrs Vänner presenterar mångfalden av träd och buskar som växer på Arboretum i Baggböle och som härstammar från olika delar av världen. Du hittar alla aktiviteter i listan nedan. Vår maskot Flora kommer att välkomna dig! 

Fascinerande växters dag arrangeras i Umeå av Umeå Plant Science Centre tillsammans med Curiosum, Umeå universitet och SLU. Det är ett internationellt evenemang som firas över hela världen. Mer än 500 vetenskapliga institutioner, universitet och botaniska trädgårdar i mer än 50 länder kommer att öppna sina dörrar för besökare.

Kom och bli en del av detta världsomspännande evenemang och bli förvånad över växternas fascinerande värld!

Aktiviteter

1) Växtcellernas superkraft

Visste du att ett par växtceller kan ge upphov till en helt ny växt? Besök stationen för att se hur detta ser ut och lär dig varför denna "superkraft” är mycket viktig för växtforskningen.    

2) Bladens yttre väktare

Växter har många små porer på bladytan. De styrs av två vaktceller som öppnar porerna när växten andas och stänger dem när den saknar vatten. Vi visar dig de två väktarna i arbete. Kom och ta några bilder!  

3) Testa växternas mekaniska styrka

Varför kan växter växa upprätt och ändå ha en flexibel och elastisk stam? Vad händer med deras styrka när plantor växer i mörker? Ta en titt på de verktyg vi använder för att testa växternas elasticitet och försök själv att utmana deras styrka!

4) Vad är en växts favoritmat?

Ja, växter behöver också äta! Deras mat finns i jorden och de tar upp den med sina rötter. Ta en titt under ytan och se hur rötterna ser ut. Skulle du själv vilja odla några växter? Kom förbi och hämta en växtgodispåse och börja odla själv!

5) Forntida växtmat

Vad åt människor för tusen år sedan? Hur tillagade de sin mat och hur kan vi i dag få reda på detta? Vi visar dig lämningar från arkeologiska platser. Ta en titt och försök själv att identifiera forntida mat!

6) Pollenallergi

Har du sett det gula pulver som sprids i Umeå under våren och som täcker bilar och cyklar? Detta pulver är pollen som produceras av växter. Vissa människor är så känsliga för pollen att de börjar nysa och må dåligt på våren. Det kallas för pollenallergi. Vill du veta hur pollen ser ut? Titta närmare på olika pollentyper i mikroskopet och försök identifiera vilken växt det tillhör!

7) Blommor och bin

Varför behöver många växter bin eller andra insekter som pollinatörer för att kunna kunna bilda frukter och frön? Hur skiljer sig bipollen från allergipollen? Varför är pollinatörer hotade och hur kan vi stödja dem? Ta en titt på pollen och bin genom mikroskopet, smaka på honung och delta i en tävling i ”växtmaterialkonst”!

8) Växter i rymden

Kan växter vara intressanta inom rymdforskningen? Ja! Det finns till och med ett område som kallas astrobotanik. Vi har gjort experiment med mossor, lavar och olika bakterier såsom cyanobakterier på rymdstationen och i rymdsimuleringslaboratorier och presenterar vår forskning för dig! Kom och träffa våra växtastronauter!

9) De dolda färgerna i växternas blad

Tror du att växtblad bara är gröna? Ta reda på vilka andra färger som är dolda i dem och försök att skilja dem åt!

10) Historien om vår dagliga mat

Varje växt som vi äter i dag har förändrats under tusentals år genom att människan odlade dem. Deras unika historier är fulla av kulturskatter. Kom och upptäck historierna om vår dagliga mat!

11) Arboretum Norrs Vänner

Visste du att det växer mer än 2500 träd och buskar i Arboretum Norr? Du kan hitta omkring 400 olika arter där som kommer från olika delar av världen. Kom och lär dig mer om denna imponerande pärla i Baggböle. Vi kanske till och med erbjuder en guidad tur i Döbelns park (beroende på väderförhållandena).

12) Det dolda livet i trädrötterna

Visste du att trädrötter och svampar lever nära varandra och kontinuerligt utbyter meddelanden? Det är mycket svårt att se i skogen, men vi har speciella verktyg i labbet som vi använder för att studera detta förhållande. Kom förbi och upptäck trädrötternas dolda liv!  

13) Små men utmärkta - mikroalger och deras enorma potential

Vad är mikroalger och vad kan vi använda dem till? Titta genom mikroskopet och upptäck olika arter av mikroalger som används inom bioteknikforskning och industrin. Jämför deras skillnader i form, storlek och rörlighet och se vilka produkter som kan tillverkas av dem!

14) Korallrevens värld - Filmföreställning i Curiosums domteatern

Visste du att vissa koraller lever tillsammans med mikroalger? Mikroalgerna förser korallen med syre och tar bort avfall medan korallen erbjuder en säker miljö och förser mikroalgerna med de näringsämnen som behövs för deras fotosyntes. Dyk ner bland korallrevens förtrollande vackra värld i denna filmföreställning! Föreställningar kl 12, 13 och 14. 

15) Hitta den skyldige - upptäck växternas mikrobiella grannskap

Växter och mikrober lever tillsammans, men deras partnerskap är inte alltid vänskapligt. Upptäck växternas grannbakterier och -svampar, försök att isolera dem från barr och hitta den skyldige som attackerar växten!

16) Utställning av bonsaiträd

Bonsaiträd är fascinerande växter - hur kan de vara så små och ändå så gamla? Bonsaisällskapet visar bonsai av våra skogsträd (till exempel gran och tall) och förklarar hur man tillverkar och vårdar en bonsai.

17) Bara gammal och död? Lär dig av torkade växter!

Redan sedan flera hundra år har människor torkat växter, fäst dem på papper och samlat dem i så kallade herbarier. Är det bara en konst eller kan vi lära oss något av dessa samlingar? Ta en titt på olika torkade växter som samlats in här i norra Sverige, ta reda på vilken information som bevaras i dem och lär dig varför detta kan vara mycket användbart för dagens jordbruk!

18) Växtfrågesport med Flora

Och vad vet du själv om växter? Utmana dig själv i vår växtfrågesport. Vår maskot Flora guidar dig genom den!

Kontaktperson

Anne Honsel
E-post: anne.honsel@slu.se
Mobil: 070 285 6657