Astronomins dag och natt 2022

Lördagen den 24 september kl 10- 16 sker den efterlängtade Astronomins dag och natt! I år firar vi tillsammans med Norrlands amatörastronomisällskaps Star Party! Foto: Arvid Emtegren

Under lördagens öppet hus kan du möta stjärnor på Curiosum! Vi visar filmer, planetarievisningar, och mycket mer. Norrlands Star Party står för många spännande programpunkter. Kom och se hur man fotograferar rymden! Lär mer om hur man mäter avstånd i rymden. Vid klart väder kan du få chans att se solen genom vårt solteleskop.

Biljetter till filmer och planetarievisningar kan förbokas, 50:-/biljett, betalas i receptionen. Länk finns här

Gratis entré!

Preliminärt program, cirkatider:

10.15 Avståndsmätning i rymden, föreläsning med Michael Holmgren. Hur vet vi hur långt det är till stjärnor? Vilka metoder använder astronomerna? Kom och förundras! Lokal: Black box. Maxantal personer: 82.
För ungdomar och vuxna

11.15 En rundtur i Drakens stjärnbild, med den fantastiske Anders Wettergren, berättare i världsklass. Vad döljer sig bakom Drakens stjärnbild? Missa inte detta tillfälle att tillfredsställa din nyfikenhet! Lokal: Black box. Maxantal personer: 82.
För ungdomar och vuxna

13.30 Hur fotograferar man norrsken? Thomas Lövgren från Cyberphoto delar med sig av sina bästa tips hur man fångar detta fenomen på bild. Lokal: Black box. Maxantal personer: 82.
För ungdomar och vuxna

13.00 Våga fråga Space Origami Möt Manya Sundström, Umeå universitet, och vik origami. Passa på att fråga henne om matematik!

På våning 2, tekniklabben: För ungdomar och vuxna

14.00 Umeå Lunar Venture visar sin forskningsmodul som kan hjälpa att lista ut fenomen på Månen.

15.00 Mårten Frosth berättar hur man bygger ett eget observatorium

På våning 2, kemilabben: För yngre barn

10.30 Flyter Saturnus? En labb om densitet, för de yngre barnen

12.30 Flyter Saturnus? En labb om densitet, för de yngre barnen

I domteatern: biljett köpes i receptionen, 50:- Förboka här

10.30 Filmen "Lucia, stjärnfallens hemlighet" För de yngre barnen

12.30 Planetarievisning, om avstånden i rymden. Maxantal personer: 70. För ungdomar och vuxna

13.30 Filmen "Lucia, stjärnfallens hemlighet" För de yngre barnen

14.30 Filmen "Stort" Från 8 år

Vill du bli medlem i Norrlands amatörastronomi-sällskap? Kontakta Michael Holmgren. Du får vara med under hela deras helg, med chans till stjärnskådning under lördagskvällen, om du blir medlem!

Årets tema handlar om solsystem runt stjärnor i Vintergatan, exoplaneter. För att fira detta uppmärksammar vi världens största modell över vårt eget solsystem, Sweden Solar System, där dvärgplaneten Eris återfinns på Curiosum. Se film om modellen här!

Frågor om programmet på Curiosum: Marianne Eik