Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Upptäck rymden - fotoutställning

Se de fantastiska rymdfotona från Rymdstyrelsens astrofototävling!

Rymdstyrelsens astrofototävling är avgjord! Bland alla fantastiska foton valdes fem toppvinnare ut, vars bidrag du har kunnat se på Curiosum under sommaren. Mer information och fler foton hittar du på Rymdstyrelsen.

En av vinnarbilderna är Solen som är tagen 18 april 2021 av Peter Rosén från en takterrass på Kungsholmen i Stockholm.

Solen ligger 150 miljoner kilometer från jorden och ljuset tar 8,23 minuter att nå oss. Den är källan till allt liv och den för oss viktigaste himlakroppen i universum.

Solen börjar komma ut ur sitt minima vilket är en period av låg aktivitet i solens 11-års cykel. Aktiviteten på ytan är fortfarande relativt låg men flera snygga protuberanser syns som eldslågor hela vägen runt kanten.

Protuberanser är enorma gas- och plasmamoln som orsakas av solens starka magnetfält. När de kastas ut från solens yta kan de nå tusentals kilometer ut i rymden innan de antingen faller tillbaka på solens yta eller frigör sig och upplöses. 

Supermånen är fotograferad av Linus Gamni.

Supermåne är en nymåne eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana (perigeum). Kort sagt, jorden, månen och solen är i linje med månen i sin närmaste position till jorden.

Supermåne är inte ett begrepp som normalt används inom astronomin. Den term som används är i stället perigeum-syzygy, vilket avser en fullmåne (eller nymåne) som infaller nära perigeum. Detta inträffar med en periodicitet av ungefär fjorton fullmånar.

En full- eller nymåne vid perigeum för med sig något högre tidvatten än vanligt. Skillnaden kan enligt NOAA röra sig om några centimeter. Lokala förhållanden kan förstärka effekten till cirka 15 centimeter.

Nordamerikanebulosan av Zoltan Nagy.

Nordamerikanebulosan är en emissionsnebulosa i stjärntecknet Svanen. Emissionsnebulosor är moln av joniserad gas som lyser med sitt eget ljus. Inuti molnet skapas det mängder med nya stjärnor.

Nebulosan är döpt utifrån att dess form liknar kontinenten Nordamerika, komplett med den Mexikanska golfen. Nebulosa kallas ett flera ljusår stort moln av gas och rymdstoft. Emissionsnebulosor är normalt stora formationer som i huvudsak består av joniserad vätgas.

Dessa nebulosor är födelseplatsen för nya stjärnor. Unga stjärnor i emissionsnebulosor exciterar den omkringliggande gasen så att den lyser. Detta gör emissionsnebulosor väldigt lätta att se, oftast har de en rödaktig färg på grund av vätet. Om andra ämnen också existerar kan detta ge upphov till färgsprakande objekt.

En stjärnklar grotta av Teddy Svenneskog.

Det tydliga band av stjärnor man kan se på himlen där det är riktigt mörkt kallas för Vintergatsbandet. De syns som ett diffust ljust band som sträcker sig över hela himlen, genom bland annat stjärnbilderna Kusken, Svanen, Cassiopeja, Perseus, och i riktning mot Skytten.

Bilden är tagen vid Munkkyrkan i Grebbestad, Grottan som ligger vid havet är 11-12 meter djup och är en formation som är kvar från istiden. Utanför ser vi Vintergatsbandet. Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan.

Hjärtnebulosan av Arvid Emtegren.

Hjärtnebulosan, eller IC 1805, är en emissionsnebulosa i stjärnbilden Cassiopeja, som ligger på ett avstånd av 7 500 ljusår från jorden. Nebulosor är gigantiska moln av gas och rymdstoft ur vilka stjärnor föds.

Uppe till höger i bilden kan man även se den lilla ovala planetariska nebulosan WeBo 1 i blå ton. Arvid Emtegren har fotat rymden sedan 2019 och den här bilden togs under tre kalla januarinätter i Sundsvall 2021 genom ett teleskop. 

Fler sommaräventyr med Curiosum

Gå på planetjakt

Vi har byggt solsystemet i liten skala. Solen finns hos oss och planeterna runt Umeå. Kan du hitta dem?

Följ oss ...

Ta del av Curiosums sommaräventyr, spännande fakta och gör-det-själv innehåll (DIY) som experiment, pyssel och medborgarforskning.