Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Specialeffekter i film

Specialeffekter och visuella effekter i film används för att ge tittarna häpnadsväckande och realistiska upplevelser. Men hur skapas effekterna? Vad är det för skillnad mellan specialeffekter och visuella effekter? Hur påverkas vi av effekterna? Utforska svaren i vår nya interaktiva utställning och film om specialeffekter där du även kan prova på att själv skapa effekter.

Inom filmskapandet skiljer man på specialeffekter (SFX) och visuella effekter (VFX). Specialeffekter är allt som görs framför kameran på en inspelningsplats, till exempel pyroteknik och miniatyrmodeller. Visuella effekter är digitala effekter som läggs på filmen i efterhand, med hjälp av datorgrafikprogram.

Tack vare de visuella effekterna kan filmmakarna idag skapa effekter som tidigare vara omöjliga att producera därför att de var för kostsamma eller för tekniskt avancerade att utveckla.  Det finns två sätt att lägga på digitala effekter på film. Det första är att konstruera en hel filmsekvens i datorn, och den andra är att sätta ihop liveinspelade bilder med bilder gjorda i datorn.

Visningar

Datum: 1 mars - 31 oktober 2019
Dagar: Måndagar och onsdagar, kl 19:00-20:00

BOKA