"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

Huvudmenyn dold.

Bli en fladdermusdetektiv!

I Västerbotten finns det många olika sorters fladdermöss men det är mycket vi inte vet om dem än. Avslöja fladdermössens hemligheter med oss på Curiosum och bli en fladdermusdetektiv!

I Västerbotten finns ungefär 15 sorters fladdermöss. Alla fladdermöss är speciella på sitt eget sätt, men vissa saker har de gemensamt.

Fladdermusen är ett nattdjur, den är vaken på natten och sover på dagen. Den sover i mörka små hålrum, grottor, gruvor, i fladdermusholkar eller på vindar i gamla hus. På natten kommer den ut för att jaga. Fladdermössen i Västerbotten jagar bara insekter och spindlar. En fladdermus kan äta upp till 1000 insekter varje natt. Wow!

Vissa fladdermöss bor här året runt och ligger i dvala över vintern, medan andra flyger söderut till varmare trakter.

Det är fortfarande mycket vi inte vet om fladdermössen i Västerbotten. Vi saknar fortfarande kunskap om vilka fladdermöss som bor var i Västerbotten. Alla fladdermusdetektiver kan hjälpa till att samla in information! Man kan till exempel lägga in den informationen i Artportalen.

Vi vet inte heller var fladdermössen som går i vinterdvala sover. Det är ett mysterium som forskarna fortfarande har kvar att lösa. Kanske kan du bli den som löser gåtan?

Vad händer på Curiosum?

Bygg en fladdermusholk

Hjälp de fladdermöss som passerar din trädgård att överleva! Bygg en fladdermusholk som är tillräckligt varm för de västerbottniska fladdermössen. 

Den 27 augusti har vi årets sista öppna verkstäder som du kan anmäla dig till.

Notera! Begränsat antal platser.

Boka din plats här

Instruktion: Bygg din egna fladdermusholk
 

Bygg en fladdermusdetektor
Den 14, 15, 16, 18, 19, 26 augusti kommer vi att ha öppna workshops där du får bygga en egen fladdermusdetektor.

OBS! Begränsat antal platser. 
Boka din plats här

Guidad fladdermusvandring
Den 18, 19, 25, 26 augusti och 1 och 2 september har vi guidade fladdermusvandringar i centrala Umeå med erfarna guider.

OBS! Begränsat antal platser. 

Fladdermusvandring (rekommenderad ålder från 12 år)
Boka din plats här

Fladdermusvandring för familjer
Boka din plats här

Guider:
Information kommer senare.

Senast uppdaterad: 2023-08-29