"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

Huvudmenyn dold.
Makerspace Curiosum

Bild: Mattias Pettersson

Curiosum Makerspace

Besök vår verkstad där vem som helst kan skapa (nästan) vad som helst med digitala och traditionella verktyg på onsdagskvällar 17-21. Ta med dig en egen idé eller delta på någon av våra workshops! Inga förkunskaper krävs. I resten av huset kan du som vanligt följa med på spännande filmäventyr i domteatern, spela spel och utforska våra interaktiva miljöer.

 

Boka din plats till Makerspace

Åldersgräns: Från åk 7 (eller 13 år). Fri entré för alla upp till 19 år!

Makerspace: Vill du besöka Makerspace med ett eget projekt eller idé? Boka här inför varje tillfälle! Drop-in i mån av plats.

Workshops: Vill du delta på någon av våra workshops? Boka din plats här. 

Begränsade platser. Om du får förhinder och inte kan komma på ett bokat tillfälle är det därför viktigt att avboka så att någon annan har chans att få platsen.

Under våren erbjuder vi flertalet workshops i Makerspace där du får möjlighet att prova på och skapa med olika tekniker och material. Workshoparna leds av vår kunniga personal och passar alla, oavsett tidigare förkunskaper. Läs mer om kommande tillfällen i kalendern längst ner på sidan. (Publiceras löpande.)

Bra att veta

Om Makerspace

Curiosums Makerspace är en prototypverkstad utrustad med både digitala och traditionella verktyg. Här kan du utforska nya material eller låta något förbrukat få nytt liv. Kom hit och bolla idéer och inspirera och inspireras av personal och andra besökare.

Verkstaden är bemannad av personal med varierade kompetensområden och bakgrunder. Varje onsdag under läsåret öppnar vi upp verkstaden för dig med idéer och skaparlust. 

Makerspaceonsdag är en möjlighet att på plats bolla idéer och inspireras av både vår personal - så väl som av andra besökare. Personalen hjälper dig att komma igång med arbetet med digitala verktyg såsom laserskärare, 3D-skrivare och digital broderimaskin och stöttar dig under tiden du är här.

Inga förkunskaper krävs. Ta med dig material eller köp hos oss. 

Tillgängliga tekniker

Makerspace är utrustad med en rad olika verktyg, digitala produktions- och prototypmaskiner, samt mjukvaror och program. Nedan följer en lista. 

OBS. Att använda laserskärare är det mest populära hos oss, vi kan därför inte garantera att alla kommer hinna skära. Vid kö begränsar vi tid/person till max 30 min vid maskinen. Att skära går mycket snabbare än att etsa.  
Förberedelse av fil till lasern går till stor del att göra vid dator här, medan man väntar på sin tur - eller hemma. 

Utrustning

 • Mjukvara för att rita i 3D och 2D
 • 3D-skrivare
 • Laserskärare (i mån av personalresurser)
 • Symaskiner
 • Industrimaskiner för overlock, raksöm och skinn
 • Broderimaskin
 • Mjukvara för att skapa egna broderier till broderimaskinen
 • Skärplotter och värmepress för produktion av etiketter och t-shirttryck
 • Lödstationer
 • Ångstation
 • Bandvävstol
 • Symaskin för att sy ledningsbanor och bygga elektronik i mjuka material
 • Microcontrollers och enkretsdatorer

Vi som jobbar här

Magnus Lindgren är forskningsingenjör på Curiosum och ansvarig för verkstaden för tillverkning med digital teknik.

Catharina Carlsson har en master i grafisk design och gesällbrev som modist och är ansvarig för verkstaden med i huvudsak textil inriktning.

Besöksvärdar

Mika Sinclair är en nyexaminerad Industridesigner och gör just nu en Master i Interaktionsdesign på Umeå Designhögskola. Utbildningen fokuserar på kreativt skapande, digital design, gränssnitt mellan människa och maskin och mycket mer. Hon har via ett långtgående intresse för teknik, IT och demokrati varit aktiv i lokalt föreningsliv och gräsrotskultur. 
 
Simon Einemo är musiker, grafiker och ljudkonstnär, som med bakgrund inom folkbildning och ideellt föreningsarbete har samlat ett brett kunskapsområde i att mixa medier, material och utforskande metod.

Curiosum Makerspace - del av global Makerrörelse 

Curiosum Makerspace är en plats för att lära, dela och skapa och en del av den globala Makerrörelsen.

Tillverkning digitaliseras och demokratiseras. Digitalt styrda maskiner blir billigare, öppen källkodsprogramvara för att styra maskinerna blir bättre och fler människor lär sig att använda dessa tekniker. Allt detta gör att vi kan prata om en slags revolution – där allt fler människor har kunskap och tillgång till tillverkande maskiner och därigenom får möjlighet att skapa saker själv.

Två viktiga komponenter som gör detta möjligt är mötesplatser och delandekultur. Mötesplatser är viktiga för att koppla samman människor med samma intressen, det kan vara en fysisk plats så som Curiosum Makerspace eller en digital arena på internet. Internet gör det möjligt att koppla samman människor över hela jordklotet med udda, ovanliga eller särskilda intressen i olika forum där man tillsammans kan lära av varandra.

Alla dessa fysiska och digitala platser genomsyras av den delandekultur som Makerrörelsen är uppbyggd av. Vi lever i en spännande tid där man bara kan drömma om vad som kommer att uppfinnas och skapas och det kan bli verklighet i morgon…

Vad vill just du skapa?

Vi finns på Facebook!

Curiosum Makerspace  finns på Facebook, följ oss gärna!
https://www.facebook.com/curiosummakerspace

Om du publicerar ett foto i sociala medier på något du tillverkat i Curiosum Makerspace, tagga oss gärna. Använd taggen #madeatcuriosum

 

Kalender

För mer information, kontakta gärna:

Catharina Carlsson
Grafisk formgivare
E-post
E-post
Senast uppdaterad: 2024-04-08