"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Bild: Gabrielle Beans, © Gabrielle Beans

ForskarFredag 2023

Vill du Låna en forskare till ditt klassrum i höst? ForskarFredags skolprogram sker under måndag - torsdag vecka 39. Bokningen har öppnat! Vill du göra medborgarforskning med din klass? Delta i ForskarFredags massexperiment Plastexperimentet!

ForskarFredag 2023

Missa inte chansen att Låna en forskare till ditt klassrum! Umeå universitet och SLU Umeå har forskare som längtar efter att få visa sin forskning för dina elever! 

Här kan du hitta årets forskare från Umeå

Passa på att låta dina elever få veta mer om antibiotikaresistens, hur växter gör syrgas, om cellers respons på infektion, om den talande mitokondrien samt om växters "vintertröjor"!

En del forskare kommer till ditt klassrum, och en del kan göra digitala besök. Läs mer och boka i länken ovan!

Instruktioner till att boka på Vetenskap och allmänhets plattform

ForskarGrandPrix på SLU!

Är du en gymnasielärare? Då är du välkommen att anmäla din klass att vara publik och rösta fram den bästa forskarpresentationen. Forskare från SLU Umeå och Umeå Plant Science Centre presenterar sin forskning på 4 minuter och sedan röstas den bästa presentationen fram av dina elever och av en jury. Läs mer och anmäl er här på SLU: s sida. SLU bjuder på lunch och fika! Anmälan senast den 21 september!

Var med och medborgarforska för miljön! Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. Produktion, användning och avfallshantering av plastprodukter leder till miljöeffekter som påverkar både människor, växter och djur. I ForskarFredags massexperiment 2022-23  – Plastexperimentet – får skolelever vara del av ett forskningsprojekt och bidra till att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.

Läs mer här!

Senast uppdaterad: 2023-09-01