"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Bild: Privat

Brendon Clark

Hur känns det att vara med i ForskarFredag Stand-up?

– Det blir en ovanlig upplevelse men det känns bra att vara med, samtidigt är det lite påfrestande att gå upp på scenen för första gången. Jag ser humor som ett underutnyttjat verktyg i inlärningsprocesser och ForskarFredag Stand-up som ett bra tillfälle att fundera på om humor om forskning kan fungera för mig och publiken.

Hur kan man göra forskningen rolig? 

– Att upptäcka vad är som är nytt eller vad som är en överraskning i daglig beteende är roligt. Men forskningsprocessers förutsättningar är ofta tråkiga eller för seriösa. Humor är byggt på verkligheten. Man måste visa någonting som är sant och ärlig, och våga visa det på ett ovanligt sätt.

Vad forskar du om?

– Under rubriken designantropologi utforskar jag framväxande metoder för att möta komplexa utmaningar tillsammans. I design av nya produkter och tjänster talar vi ofta om "användare" av produkter och tjänster och "intressenter" med samhälleliga och ekonomisk intressen. Jag tittar på processerna av att involvera användare och intressenter genom designen av nya möjligheter mot ett demokratisk ideal. Hur prototypar vi framtiden tillsammans?

Vad är roligast och intressantast med att forska och vad är utmaningen?

– Det som är mest tillfredsställande är när en mångfaldig uppsättning människor kan se nya möjligheter för hur livet kan se ut , genom att engagera sig med varandra.

Den största utmaningen är att stödja andra (och sig själv) att se bortom sin omedelbara agenda, att släppa sin rädsla och sitt försvar tillräckligt länge för att lära sig av varandra och upptäcka ett nytt perspektiv.

Varför är populärvetenskap viktigt tycker du?

– Forskning är relationell och spelar en viktig roll i ett demokratiskt samhälle. Att komma i dialog med allmänheten kan stödja forskare att hålla sig grundade i vikten av vad de gör och utveckla ett gemensamt språk. När det görs bra kan det skapa intresse för deras disciplin.

Vad hoppas du ”få ut” av stand-up och kanske lära dig?

– Min dröm är att kunna få kontakt med publiken på ett sätt som de känner igen sig själva för ett ögonblick och vi erkänner varandra. Jag vill utvecklas genom att prova på någonting nytt, det vill säga stand-up.

Snabba fakta om Brandon

Bor i: Stockholm och kommer från Carmel i Kalifornien
Familj: Fru och två barn
Intressen: Improvisationsteater, vandring, camping, cykla mountainbike
Mig med tre ord: Intensiv. Överdriven. Rå
Favoritgenre inom komedi: Improvisationsteater och sketcher
Favoritkomiker och förebild: Tina Fey och Key & Peele
Mitt favoritskämt: För att förklara för någon min upptäckt "I'm only bored when I am with other people"
Får mig att skratta: Oväntade detaljer i det dagliga livet
Gör om fem år: Kopplar humor och forskning dagligen
Tillbringar en ledig söndag: Cyklar mountainbike, fiskar eller hänger med familjen
Tre smultronställen i Umeå: Mitt fiskeställe under bron, Boulebanorna på Orangeriet, forskningsstudion på Designhögskolan
Umeå med tre ord: Extrem. Expansiv. Möjlighetsrik
Då stod jag första gången på scen: Aldrig med stand-up, men 2017 med improvisationsteater
Drömde om att bli när jag var liten: Saxofonist 

Senast uppdaterad: 2021-10-19