"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Bild: Privat

Christina Julius

Hur känns det att vara med i ForskarFredag Stand-up?

– Det ska bli väldigt spännande! Jag har varit intresserad av att testa stand-up ett tag så nu tog jag tillfället i akt.

Hur kan man göra forskningen rolig?

– Du tar en öl och skrattar åt det!

Vad forskar du om?

– Jag har flera projekt på gång inom molekylärbiologi. Jag studerar hur celler hanterar svält eftersom det kan hjälpa oss att ta reda på hur vi kan svälta cancerceller. Jag tittar också på kampen mellan bakterier och virus och hur bakterier skyddar sig mot virusinfektion. Att förstå bakterier kan hjälpa oss att hitta nya sätt att skydda oss mot infektion. Detta är den större bilden av det, men vad jag faktiskt gör är en mycket mindre bild som är för detaljerad för att förklara.

Vad är roligast och intressantast med att forska och vad är utmaningen?

– Labbarbete är riktigt coolt, du får jobba med galna maskiner och du får en riktigt närmare titt på vad livet består av! Ibland är du för en kort stund den enda personen i världen som vet något. Men då inser du att det här är något som ingen bryr sig om. Det kan vara en utmaning! Men den verkliga utmaningen är att hantera konstant misslyckande och press.

Varför är populärvetenskap viktigt tycker du?

– Den senaste folkhälsokrisen har ännu en gång visat: Allmänheten litar inte på vetenskap. Kanske är det för abstrakt för att föreställa sig den här personen i en vit labbrock på ett labb långt borta som är lite konstig och ständigt ändrar sig. Så jag hoppas att om de skulle lära känna oss som människor skulle det vara lättare att acceptera den expertis som vi arbetar så hårt för.

Vad hoppas du ”få ut” av stand-up och kanske lära dig?

– Jag vill verkligen få folk att se att forskare också är vanliga människor, som gillar att skratta och göra världen bättre. Jag kommer att lära mig ödmjukhet.

Snabba fakta om Christina:

Bor i: Umeå och kommer från Tyskland
Familj: Jag har en flickvän som bor tusentals mil bort och jag önskar att jag hade en hund!
Intressen: Yoga och äta gott
Mig med tre ord: Natur. Vetenskap. Konst
Favoritgenre inom komedi:  Feministisk- och politisk komedi
Favoritkomiker och förebild: Chelsea Handler kanske
Mitt favoritskämt: 
– Vad är svart och rullar nerför backen?
– Ett gäng ärtor i skinnjackor
Får mig att skratta: Ordlekar, skämt, när människor börjar falla medan de fortfarande springer, så de springer allt lägre tills de äntligen faller ...
Gör om fem år: Antingen i färd med att etablera ett eget labb, eller leva som hobo i skogen, eller så blev jag vuxen med ett riktigt jobb
Tillbringar en ledig söndag: På spaaaaaa!
Umeå med tre ord: Avlägset. Björkar. Himlen
Då stod jag första gången på scen: I kyrkan
Drömde om att bli när jag var liten: Förrättare av djurbegravningar

Senast uppdaterad: 2021-10-19