"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

Huvudmenyn dold.

Bild: Johan Lundström

Moderator Monica Lindgren

Monica Lindgrens jobb som moderator på ForskarFredag Stand-up komedi 25 september är att se till att publiken är uppvärmd och att alla deltagare känner sig trygga på scenen. Målet är att de ska äga scenen under sin Stand-up och vara sitt allra bästa jag – både som forskare och komiker!

Hur känns det att få detta uppdrag?

– Det här är ett av de mer spektakulära uppdrag jag fått men generellt tycker jag faktiskt att humor är bäst när den baseras på faktiska eller aktuella händelser. Som komiker har jag skrivit och framfört otaliga texter baserade på olika organisationers verksamheter och det är en sporre att hitta det roliga och dramatiska i något som egentligen är ganska knastertorrt.

Kan man göra stand-up om forskning?

– Att få vara moderator i ett sammanhang där forskare ska presentera sin forskning som Stand-up kändes direkt som en utmaning jag absolut inte vill vara utan! Redan i inledningsskedet är jag imponerad av deltagarna – och då tänker jag både på deras forskning och modet att ställa sig på humorscenen. Personligen tror jag att det är en perfekt kombination. Om utbildning i högre grad kunde ske med inslag av humor skulle vi ha ännu fler forskare i världen.

Vilken är din bakgrund?

– Jag är egenföretagare i underhållningsbranschen och har stått på scenen i 40 år. Har alltid varit ”klassens clown” men upptäckte tjusningen med att möta en skrattande publik när jag hoppade in i en revy 1981 och där blev jag kvar – i 30 år. Det slutade med att jag drev företaget och skrev det mesta av materialet. Under den tiden skapade jag en egen tant, ”Emma”, som faktiskt lever än.

– Teater och scenkonst är mitt största intresse och eftersom jag gillar struktur och organisation blev jag också teaterproducent på Västerbottensteatern. Jag jobbade där i 15 år, har hoppat in som skådespelare i flera produktioner och är numera tillbaka på halvtid som producent för Berättarfestivalen. Jag läser mer än gärna och medverkar sedan 2017 varje månad i SVT:s Go’kväll där jag sprider läsglädje och bidrar med boktips.

Korta fakta om Monica

Yrke: Teaterproducent och komiker/skådespelare
Bor: I Skellefteå men uppvuxen i den lilla byn Önnesmark
Familj: Man och två vuxna, utflugna barn
Intressen: Teater (både produktion och skådespeleri), improvisation, komedi, litteratur, resor (med och utan husbil), familjen, vänner och att vara ute i naturen
Tre ord om mig: Glad. Energisk. Spontan
Favoritgenre: Improvisationsteater/komedi men gärna med ett allvar i botten där man sätter skrattet i halsen och tvingas tänka till.
Favoritkomiker: Hasse & Tage, Suzanne Reuter, Ulla Skoog, Margareta Krook, Johan Glans, Gösta Ekman …
Favoritskämt: Älska mer – men inte i trädgården. Kärleken är blind, men inte grannarna…
Skrattar åt: Skenet bedrar (Keeping Up Appearances). Patricia Routledge är underbar!
Om fem år: Sitter jag i solen och skriver böcker
Ledig söndag är jag: Ute med husbilen på nya ställen och går långa vandringar i naturen tillsammans med maken
Tre smultronställen i Umeå: Väven. Skulpturparken: Nydalaområdet
Umeå med tre ord: Expansiv. Sportig. Bildad
Stod på scenen första gången: I bönhuset hemma i byn som sjuåring men på humorscenen inför betalande publik från 1981.
Drömde om som barn: Att bli lärare – men min lärare tyckte att jag skulle bli komiker… Han fick rätt.

Senast uppdaterad: 2021-10-19