"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Judith Lundberg-Felten

Hej Judith, varifrån kommer du?
– Jag kommer från Dinslaken i Tyskland. 

Hur blev du intresserad av vetenskap?
– Jag tyckte alltid att det var lätt, eftersom (det mesta) var logiskt och fascinerande på samma gång. Jag kände en stark önskan att arbeta med växter och fick också göra det när jag som Erasmusstudent gjorde praktik vid Louis Pasteur-universitetet. När jag stod i deras växthus på taket, med en vacker utsikt över staden, och med händerna i de torkade Arabidopsis-växterna för att skörda fröna gav det mig en sådan stark känsla av glädje att jag ville fortsätta. Jag uppskattade att vi kunde studera växter från frö till vuxna organismer och få en helhetsbild.

Vad forskar du om för tillfället?
– Om interaktionen mellan träd och svamp i skogsmark. Vi studerar hur svampar kommunicerar med trädrötter och koloniserar dem, vilka mekanismer som svampen tillhandahåller och vilka av träden som upprättar symbiotiska förhållanden. Jag tycker att det är riktigt häftigt att se att träd är sammankopplade via rotsystemet i skogen och att de kan överföra signaler och näringsämnen mellan varandra via "wood wide web", trädens internet. 

Vad vill du göra i framtiden? Finns det något olöst problem eller något ämne som du verkligen skulle vilja ta dig ann? 
– Vi förstår fortfarande så lite om hur träd väljer sina svamppartners. Att inte veta det gör det också svårare att använda svampympning i plantskolor för att hjälpa träd att etablera sig. Att få reda på det här vore riktigt coolt. En annan sak som är superintressant är att förstå vad som stimulerar svampar att utveckla fruktkroppar. De exakta signalerna är i stort sett okända. Det kan hjälpa oss att odla ett större antal svampar för livsmedelsproduktion.  

Var du rädd för något som barn? 
– Jag var och är fortfarande rädd för spindlar, så var det redan när jag var liten. En kväll som tonåring när jag kom hem från en vän var det en enorm spindel (enligt min uppfattning) framför vår dörr. Så jag stod utanför huset och ringde mina föräldrar efter att ha stått där ute i 15 minuter utan att våga gå in. Så mamma kom ut och spindeln for till himlen för varelser med åtta ben.

Hade du något favoritdjur?
– Katter. 

Vilken var din favoritattraktion på nöjesparker?
– Karusellgunga.

Senast uppdaterad: 2022-01-10