Kreativ tekniktävling för åk 6-9

Tekniktävlingen "Enlightening Imagination" uppmuntrar elever att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt. Tävlingen fokuserar på att stimulera det kreativa tänkandet genom tillämpning av matematik-, naturvetenskap-, design-, och tekniska principer.

300 lag om två elever/lag runt om i Sverige deltog i årets upplaga av Enlightening Imagination. Med hjälp av 4DFrame, ett pedagogiskt byggmaterial utvecklat i Sydkorea, skapade eleverna åkattraktioner passandes ett nöjesfält enligt årets tema: ”Skapa en attraktion i en nöjespark - med fokus på hållbarhet och tillgänglighet!”

Tre vinnande lag utsågs, varav två är från Umeå! Grattis till Naima och Svea samt Alva och Tillie på Pops Academy i Umeå! Dessa lag brukar få resa till Sydkorea för att delta i den stora världsfinalen, men pandemin styr dem istället till Curiosum.

Den 23 oktober tävlar de internationellt med andra lag från hela världen. Juryn sitter i Sydkorea och utser vinnare i olika kategorier. Alla tävlar digitalt.

Se deras bidrag här!

Delad första plats:
Naima och Svea, Pops Academy, för ”The Fire Bolt”.

The Fire Bolt

Juryns samlade motivering:

Associationerna går till Harry Potter och spelet Quidditch. De märks att gruppen har gjort research och de refererar till nya metoder för hållbar produktion. Materialet kommer från närproducerat stål (Bodengruvan). En bra beskrivning av de mekaniska principer som ingår i systemet. En mycket välgjord video där musiken och kommentarer är genomtänkta beskriver hur man skapar en stabil konstruktion. 2D och 3D skisserna matchar bra den färdiga modellen.

Expertutlåtande från Axel på Gröna Lund:

En attraktion som antigen (vid höga hastigheter) bygger på starka g-krafter genom att åka längst ut i en horisontellt roterande arm eller är en mildare attraktion id lägre hastighet. Gillar de tog inspiration från andra byggnader runt om in världen. Det görs ofta vid tematisering av nöjesparker. Pluspoäng för mekanisk drivkraft.

Tredje plats:
Alva och Tillie, PopsAcademy, med ”The Goofy Tower”

The Goofy Tower

Juryns samlade motivering:

En fin, stor och stabil modell med vindturbiner som kraftkälla. Använder triangelformen för att stabilisera konstruktionen. Många bra idéer om mekanisk överföring av kraft och rörelse Rörliga delar rör sig friktionsfritt.

Expertutlåtande från Axel på Gröna Lund.

Unik och rolig idé, om något orealistisk. En mer extrem version av en kättingflygare. Hissen är en kul påstigning och kan eventuellt hjälpa till vid brist på yta då kan gå över mark jag tror att den hade varit roliga att åka. Pluspoäng för mekaniska drivkraft.

Intresserad av att delta i projektet 2022? Mer information om hur det går till kommer v. 43

Anmälan gäller helklass, senast januari 2022. Begränsat antal deltagare.

Intresseanmälan till: anna-lena.sahlman@umu.se

Enlightening Imagination finansieras av Skolverket och är ett samarbete mellan Exploratoriet i Skellefteå, Curiosum i Umeå, Framtidsmuseet i Borlänge, Tekniska museet i Stockholm, KomTek Lidingö, Tyresö kommun, Expectrum i Västerås, KomTek Katrineholm, Alingsås kommun och Vattenhallen Science Center i Lund.