"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

Huvudmenyn dold.

Bild: Rawpixel

Solen - en levande stjärna

Solen har lyst konstant på vår värld i fyra och en halv miljard år. Strålarna som värmer vår hud idag har känts av varenda person som någonsin levt. Solens strålar har rört vid dinosaurier, och hälsat på de första varelser som lämnade havens vatten för ett liv på land.

Solen har varit vittne till allting som skett här på Jorden. Men den är ingen passiv iakttagare. Solen är vår planets kraftverk, den energikälla som driver våra vindar och vårt väder. Den är den främsta generatorn för det myller av liv som krälar, simmar och flyger överallt på Jorden.

Mänskligheten har alltid studerat Solen, långt innan vi förstod hur hela vår existens var beroende av den. Vi såg dess eldiga disk passera över himlen, dag efter dag, månad efter månad.

Solen är faktiskt av en ganska så vanlig typ; en så kallad gul dvärgstjärna. Men låt inte namnet lura dig. Den är 500 gånger tyngre än alla Solsystemet planeter tillsammans och om du skulle vilja nå från ena sidan Solen till den andra skulle du behöva en rad av 109 Jordklot bredvid varandra.

 

Rekommenderad ålder: från 10 år

Längd: 25 minuter

Språk: Svensk berättarröst

Producerat av: Theofanis Matsopoulos & the European Southern Observatory (ESO).Senast uppdaterad: 2023-10-30