NYHET Vilken utbildning krävs för att bli astronaut? Och varför åker man egentligen till rymden? Dessa och många fler frågor fick nära 500 åttondeklassare svar på under ett spännande möte med Marcus Wandt, Sveriges nyaste astronaut. Inför en nästan fullsatt Aula Nordica berättade Marcus om sin egen väg till att bli astronaut och sina upplevelser av att vistas i rymden ombord på den internationella rymdstationen ISS.
Marcus Wandt mötte åttondeklassare i en inspirerande föreläsning på Aula Nordica.
Bild Gabrielle BeansTisdagen den 13 maj samlades åttondeklassare från skolor i Umeå kommun i Aula Nordica på Umeå universitet, redo att lyssna, ställa frågor och låta sig inspireras av Sveriges nyaste astronaut, Marcus Wandt.
Marcus berättade om sin personliga resa – från militärtjänst och utbildningen till elektronikingenjör, till strids- och testpilot och hur han sedan blev uttagen till ESA:s astronaututbildning. Han betonade att det finns många vägar att gå för den som likt honom vill bli astronaut, men lyfte särskilt fram nyfikenhet och tron på sig själv som viktiga nycklar för att lyckas.
Med hjälp av filmklipp visade han hur vardagen kan ser ut i tyngdlöshet – hur man tränar, äter och sover – och delade med sig av sina personliga reflektioner från de 18 dagar han tillbringade ombord på den internationella rymdstationen ISS under 2024.
– Man måste träna minst två timmar varje dag där uppe, berättade Marcus. Och man får vänja sig vid att resurserna är begränsade. 97 procent av all vätska ombord återanvänds – så vi brukade skämta om att ”dagens kaffe är morgondagens kaffe”.
Efter föreläsningen fick eleverna chans att ställa frågor till Marcus. Frågorna handlade om allt från Marcus egna upplevelser och hur kroppen påverkas av tyngdlöshet, till rädslor och om varför man åker till rymden överhuvudtaget. Marcus svarade öppet och med stor entusiasm, till stor glädje för elever och lärare på plats.
Föreläsningen var en del av en rikstäckande skolturné där Marcus Wandt träffar åttondeklassare vid utvalda Science Centers runt om i Sverige. Besöket i Umeå arrangerades av Curiosum Science Center vid Umeå universitet i samarbete med ESERO Sverige – ett initiativ från ESA och Rymdstyrelsen.
– Att vi kunde möjliggöra att så många elever fick möta Marcus Wandt och ta del av hans resa betyder otroligt mycket, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum. Det är precis sådana möten som kan tända gnistan för framtidens ingenjörer, forskare och upptäckare.
Avslutningsvis fick Marcus Wandt bygga de första bitarna i en LEGO-modell av den internationella rymdstationen ISS, för att lyfta fram Curiosums skolprogram Rymdingenjörerna som riktar sig till fritidsklasser och elever i yngre åldrar. Den färdiga modellen kommer att ställas ut och kunna beskådas av rymdintresserade besökare i Curiosums LEGO-verkstad.
Marcus Wandt bygger de första bitarna i en LEGO-modell av rymdstationen ISS.
Bild Gabrielle Beans