"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-10-15

Curiosums domteater nominerad till fint designpris

NYHET Curiosums domteater vid Konstnärligt campus i Umeå har nominerats i två klasser i den prestigefyllda tävlingen Design S, eller Swedish Design Awards. White arkitekter har ritat den högteknologiska domen.

Text: Maria Gertell, White arkitekter och Eva Lönn, Curiosum

Curiosum, Umeås nya science center som smygöppnar den 17 oktober, har blivit nominerad i två kategorier till Design S – Ljusdesign och Aluminium. Den högteknologiska domteatern har ett unikt och dynamiskt yttre som bestar av 475 perforerade, triangulära aluminiumkassetter som fångar upp och reflekterar omgivningens, dygnets och årets växlande färger och ljus. Fasaden har dessutom ett skiftande ljus- och färgspel som vacker nyfikenhet kring vad som pågar på insidan.

– Uppdraget med att omvandla det gamla träsliperiet till ett nytt science center, med tillbyggnaden av domteatern som kronan på verket, har verkligen varit ett fantastiskt roligt och utvecklande projekt att arbeta med. Att projektet nu nomineras inte bara i en utan i två kategorier i Design S känns extra roligt eftersom det speglar hur viktigt det goda samarbetet mellan alla inblandade parter och kompetenser har varit for projektet som helhet, säger Anna Hedlund, arkitekt på White Arkitekter.

På Curiosum är glädjen stor över nomineringen. Bastien Erpelding, som är samordnare för domen, har varit med från ritstadiet till färdig domteater:

– Det har varit spännande att följa projekteringen och byggnationen av domen. Nu känns det roligt att jobba inne i en ny och fin byggnad som dessutom är nominerad till ett prestigefullt designpris! Inne i domen jobbar vi nu för fullt med att se till att skapa upplevelser och aktiviteter som är lika häftiga som själva byggnaden. Vi ser fram emot att börja möta vår publik i domen snart, säger Bastien Erpelding.

Design S – Swedish Design Awards – är Sveriges främsta och bredaste design utmärkelse som drivs av Svensk Form. Den riktar sig till alla som arbetar med design och form i bred bemärkelse.