"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-10-09

Curiosum öppnar med aktiviteter för hela familjen

NYHET Den 17 oktober öppnar Curiosum, Umeås nya science center på Konstnärligt campus, försiktigt upp dörrarna för små och stora besökare som vill uppleva och utforska vetenskap och teknik. Invigningen har till följd av covid-19 skjutits fram till våren, då man även hoppas kunna öppna centret fullt ut.

Text: Eva Lönn

I höst kommer Curiosum kunna erbjuda sina besökare virtuella resor till flyktingläger i världen i utställningen Shelter, hissnande rymdfärder i den omslutande domteatern, fascinerande kemiexperiment, programmering, och mycket annat. Allt i det lilla formatet för att värna om besökares och medarbetares trygghet.

– Jag är så glad över att vi kan öppna Curiosum i höst, trots de förseningar covid-19 har inneburit. Det blir en smygöppning, där vi erbjuder besökarna en palett med olika upplevelsepaket. Vi öppnar varsamt, för att vi tillsammans med besökarna ska hinna testa och utveckla aktiviteterna, och för att minska riskerna för smittspridning, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Covid-19 anpassning

Flera åtgärder har införts för att minimera riskerna, bland annat öppettider begränsade till helger och höstlov, förbokning av biljetter, begränsat antal besökare till aktiviteter och frekvent och noggrann städning. FabLab, Curiosums öppna verkstad med digital teknik, håller stängt tills en säker miljö kan erbjudas där och kaféet kommer inte att öppnas än.

Invigning våren 2021

Invigningen av Curiosum, som ursprungligen var planerad till hösten 2020, har skjutits fram till våren 2021 på grund av covid-19.

– Vi planerar invigningsaktiviteterna till våren 2021. Vi lägger dessa under en längre period och inviger och uppmärksammar gradvis de olika miljöerna och aktiviteterna. Då erbjuder vi ett spännande program i domteatern, en ny interaktiv utställning om digitala specialeffekter i film, FabLab öppnar och det blir fler möjligheter att experimentera och utforska. Men det förutsätter förstås att covid-19-läget har stabiliserats, säger Madelen Bodin.

Mer information

Följ oss