"False"
Hoppa direkt till innehållet
Huvudmenyn dold.

Bild: ESERO Sweden

ESERO - Sverige

ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. Vi är ett stöd för skolan i arbetet med teknik, naturvetenskap och matematik genom att använda rymden som utgångspunkt. Vi anordnar kurser för lärare samt skapar resurser och material till skolor. ESERO Sverige drivs av KTH i samarbete med Wisdome-projektets fem Science centra: Tekniska museet, Malmö museer, Universeum, Visualiseringscentrum C och Curiosum.

ESERO Sverige – ett initiativ av ESA och Rymdstyrelsen. Ett stöd för skolan i arbetet med teknik, naturvetenskap och matematik genom att använda rymden som utgångspunkt. 

ESERO-Sverige

Lärare se hit! Visste du att det finns massor av rymd-tips hos ESERO-Sverige? För alla åldrar.

ESERO Sverige erbjuder massor av klassrumsaktiviteter för alla åldrar. Kolla in dem här 

Förskolan möter Paxi, ESA´s alldeles egna utbildningsmaskot. Testa Moon Camp, Klimatdetektiver, CANSAT, Mission X och mycket annat! 

Tävling för dina elever! Fråga en astronaut om rymden – i rymden!

ESERO Sverige, Rymdstyrelsen och ESA är glada att kunna presentera en unik och spännande tävling! Den går ut på att ta fram frågor att ställa till astronauten Marcus Wandt i samband med att han befinner sig på den Internationella rymdstationen ISS. Frågorna kan handla om allt från vardagen i rymden till vetenskapliga upptäckter och utforskningen av universum. Var inte rädd att tänka utanför boxen!


Kreativitet, nyfikenhet och originalitet kommer att vara viktiga faktorer när de vinnande frågorna väljs ut. De elever som presenterar de mest intressanta och tankeväckande frågorna kommer sedan vinna äran att ställa dem direkt till Marcus vid ett så kallat Inflight call, det vill säga ett videosamtal med honom via videolänk när han är på ISS. Elever i grundskolan (F-9) och gymnasiet i skolor med verksamhet i Sverige är välkomna att delta. Läs mer och anmäl intresse här.

 

Rakettävling för skolelever


Astronomins dag och natt – den årliga rymdfestivalen som sprider stjärnglans över hela landet – förbereder sig för en raketboostad tillställning i höst. Festivalens arrangörer, i samarbete med ESERO Sverige, ger skolelever möjlighet att delta i en spännande rakettävling. Årets festivaltema ”Rymdresa i tid och rum” bjuder på chansen att bygga och skjuta upp egna raketkreationer på den stora dagen, den 22 september.


Skolor över hela landet är välkomna att delta, samarbeta i grupper och sätta sina vetenskapliga och kreativa färdigheter på prov genom att konstruera egna raketer, för att sedan skjuta upp dem under Astronomins dag och natt. Finfina priser kommer att delas ut till tre vinnande klasser!

Så haka på nu alla allihop! Ta fram era allra kreativaste idéer och ge er in i denna spännande raketutmaning. Upplev glädjen i att se dina egna kreationer lyfta mot skyn!


Läs mer om hur tävlingen går till och instruktioner för hur man kan bygga olika raketer: https://www.esero.se/skolprojekt/astronomins-dag-och-natt/

 

Senast uppdaterad: 2023-09-01